Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0740 517 760

Ortodonție

Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, ajustarea ocluziei (mușcăturii) și a relației dintre cele două maxilare. Tratamentul ortodontic implică, de obicei, aparate ortodontice sau alte aparate ortopedice care sunt folosite pentru a alinia dinții în scopuri estetice sau pentru a corecta probleme funcționale, cum ar fi probleme de mușcătură sau tulburări ale maxilarului.

 

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) și fiecare este recomandat de către ortodont pentru fiecare caz în parte. Aceștia lucrează pentru a realinia dinții, reantrenarea mușchilor și influențarea creșterii maxilarelor.

 

Aparatele ortodontice funcționează prin exercitarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor. În funcție de cât de gravă este problema, medicul dentist vă va recomanda un tip de aparat adecvat cazului stomatologic.

Tipuri de anomalii care pot fi corectate cu ajutorul aparatului ortodontic:

 

  • Supraocluzie verticală - dinții frontali superiori sunt poziționați mai în fața celor inferiori
  • Ocluzia inversă - dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față sau dinții inferiori sunt retrași mult în spate
  • Ocluzie încrucișată - dinții de pe arcada superioară nu se așază perfect peste cei din arcada inferioară, deformând astfel mușcătura
  • Ocluzie deschisă - se formează un spațiu între suprafețele ocluzale ale dinților frontali/ laterali
  • Malocluzie - centrul dinților frontali superiori nu se aliniază cu centrul celori inferiori
  • Dinți distanțați - din cauza lipsei dinților se pot forma spații interdentare
  • Înghesuire dentară - existența prea multor dinți, pentru a avea loc pe arcada dentară

 

Există mai multe tipuri de aparate dentare:

 

Aparatele ortodontice clasice sunt cele mai frecvente, formate din inele, sârme sau bracketuri.

 

Într-o lume în care majoritatea oamenilor nu înțeleg beneficiile aparatului dentar, ortodonția este acum mai populară ca niciodată.

 

Aparatele clasice există de zeci de ani și pot oferi rezultate excelente cu costuri reduse care o fac o opțiune atractivă.

 

Dispozitivele clasice de ortodonție sunt eficiente în alinierea perfectă a dinților, oferind în același timp o atenuare de durată împotriva problemelor de dezaliniere prin utilizarea unei ușoare presiuni pe fiecare dinte, ceea ce permite pacienților să le poarte confortabil timp de mai mulți ani.

 

 

 

 

ortodontie miercurea-ciuc, aparat dentar miercurea-ciuc, clinica stomatologica miercurea-ciuc

 

 

 

 

 

 

 

 

ortodontie miercurea-ciuc, aparat dentar miercurea-ciuc, clinica stomatologica miercurea-ciuc

 

Care este vârsta potrivită?

 

Nu există restricții de vârstă pentru a beneficia de un tratament ortodontic, astfel că atât copiii cât și adulții pot beneficia în egală măsură de acesta. Cu toate acestea, este înțelept ca prima vizită a copilului la un ortodont să aibă loc după ce i-au ieșit deja toți dinții de lapte sau molarii de minte (uneori aceștia pot rămâne incluși).

 

Aparat dentar fix sau mobil?

 

Aceasta este întrebarea. Dinții unui copil sunt mai ușor de corectat decât cei ai unui adult, majoritatea cazurilor de malocluzie fiind rezolvate prin utilizarea unui aparat mobil la copiii cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani. Adolescenții și adulții au adesea nevoie de aparate fixe, cimentate pe dinți.

 

Cât trebuie purtat aparatul dentar?

 

Durata tratamentului variază de la un individ la altul, dar în medie se estimează la 6 luni și până la 2 ani. Dacă după 3 ani nu există nicio îmbunătățire a rezultatelor, atunci și acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare.

 

 

Care sunt etapele premergătoare?

 

Ortodontul dvs. vă va cere radiografii pentru a vă analiza corect starea dentară și pentru a face un plan de tratament.

 

Odată ce amprenta a fost luată, aceasta va fi trimisă la un laborator stomatologic unde se vor mula modele de studiu. Acestea le permit medicilor să urmărească evoluția tratamentelor și să demonstreze acuratețea amprentelor inițiale.

 

În funcție de gravitatea cazului dumneavoastră, ar putea fi necesare extracții dentare sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a crea spațiu între dinți.

 

 

 

 

Cum se montează un aparat ortodontic?

 

Procesul de montare este unul complet nedureros nedureros. După o curățare amănunțită (detartraj, periaj profesional), medicul dentist va aplica fiecare bracket pe dintele dumneavoastră folosind ciment dentar care se întărește sub acțiunea lămpii de fotopolimerizare.

 

Medicul dentist va introduce inele metalice pe dinții din spate (molari), care asigură stabilitatea noului dumneavoastră aparat. Ultimul pas în tratamentul ortodontic este fixarea arcurilor metalice prin orificiile brackeților, elementul activ al aparatelor dentare.

 

Cum acționează?

 

Aparatele ortodontice funcționează prin exercitarea unei presiuni asupra dinților, ceea ce are un efect dinamic de deplasare a acestora în pozițiile dorite.

 

Aceasta se realizează prin două procese, resorbție și apoziție osoasă. Prin aceste două procese de remodelare a osului maxilar (dispariția și reapariția în zonele dirijate de presiune), dinții vor fi aliniați armonios.

PROGRAMEAZĂ-TE PENTRU O CONSULTAȚIE!