Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0740 517 760

Pedodonție

Medicina stomatologică pentru copii sau Pedodonția cum este numită în termeni medicali, reprezintă o altă ramură a stomatologiei care are ca principal obiectiv menținerea sănătății orale a copiilor. Aceasta are rolul de a preveni, trata și monitoriza atât dinții provizorii cât si cei permanenți pana la vârsta maturității.

 

Este o ramură cuprinzătoare care s-a dezvoltat mult în ultimii ani și cuprinde o gamă largă de proceduri și anume: educația privind igiena dentară și obiceiurile sănătoase, tratamente preventive și tratamente de rezolvare a problemelor apărute.

 

Medicul specializat în această ramură se numește pedodont și are atât cunoștințe în stomatologie cât și în medicina pediatrică pentru a intra în sfera psihologiei copilului. Acesta are competența necesară pentru a contribui la educarea atât a copiilor cât și a părinților, în direcția unei profilaxii orale corecte și constante.

 

 

pedodontie miercurea-ciuc, clinica stomatologica timea orban

 

 

Pe perioada vieții există 3 tipuri de dentiții:
 

  • Dentația temporară ( de la 6 luni până la în jurul perioadei de 4 ani)
  • Dentația mixtă ( de la 5 până la 7 ani)
  • Dentația definitivă ( după înlocuirea tuturor dinților de lapte)

 

Medicii pedodonți supraveghează în detaliu sănătatea orală din primele 2 trimestre enumerate mai sus, micuții având nevoie de o abordare specială datorată vârstei și diferențelor specifice tipurilor de dentații.

 

Sănătatea dinților de lapte (dentația provizorie) asigură o dezvoltare corectă și armonioasă a dinților permanenți.

 

Acest sector al stomatologiei este unul extrem de important pentru că la vârstele fragede se formează rutinele corecte și sănătoase cu privire la sănătatea orală și este extrem de important ca cei mici să nu ajungă să privească cu teama cabinetul medicului pedodont.

pedodontie miercurea-ciuc, clinica stomatologica timea orban

 

Rolul și importanța mersului la pedodont:

 

  • Descoperirea problemelor ascunse – există afecțiuni ale danturii care nu sunt vizibile la o simplă examinare acasă, ci doar la un control amânunțit în cabinetul medicului stomatolog.

 

  • Tratarea problemelor  – problemele descoperite în stadiu incipient necesită o rezolvare mult mai accesibilă și mai ușoară.

 

  • Evitarea jenei sociale – promblemele dentare vizibile, chiar și cele minore, pot avea efecte negative asupra stimei de sine, producând probleme de adaptare și relaționare în societate.

 

  • Realizarea unei profilaxi sănătoase – cu cât are o vârstă mai fragedă, prichindelul se va adapta mai ușor și va putea să se familiarizeze cu dentistul, ceea ce va conta în formarea profilaxiei viitoare.

 

  • Îngrijirea dinților de lapte și a celor definitivi – încă de la apriția primilor dinți de lapte este indicat consultul stomatologic, lucru ce va ajuta la menținerea unei danturi sănătoase pe viitor.

 

 

 

 

 

 

Tratamente pedodontice:

 

  • Tratarea cariilor atât pentru dentația temporară cât și pentru cea permanentă
  • Extracție dinți temporari
  • Aparate ortodontice
  • Monitorizarea erupției dentare
  • Sigilarea dentară
  • Tratamente gingivale
  • Fluorizarea

Ce anume influențează profilaxia copiilor?

 

Principala influență asupra dezvoltării dentației este, ca și în cazul adulților, profilaxia (igiena orală). Copiii trebuie să se spele pe dinți de minim 2 ori pe zi (dimineța și seara) iar pentru un periaj corect trebuie să folosească o periuța specială, cu peri moi pentru a nu răni gingiile.

 

Al doilea factor care influențează în mod constant profilaxia orală a copiilor este alimentația. Excesul de zahar și carbohidrați daunează! Acestea duc la probleme precum: carii, gingivită, infecții dentare sau chiar pierderea dinților.

 

O dieta echilibrată bazată pe fibre și nutrienți alaturi de o hidratare corespunzătoare, reprezintă cheia către zambetul sănătos al micuților dumneavoastră.

 

PROGRAMEAZĂ-TE PENTRU O CONSULTAȚIE!